Om te laten zien dat we een kleurrijke school zijn, kwamen we eind vorig jaar op het idee om een muurschildering te laten maken. De ‘blinde’ muur links voor de fietsenstalling was perfect hiervoor. Het leek ons ook een mooi moment om in 2020; het jaar waarin het 400 jaar geleden is dat graaf Arnold V Wolfgang Huyn van Geleen werd geboren, een dergelijk kunstwerk te realiseren.
Graffiti-artist Collin van der Sluijs We lieten ons idee hier en daar vallen en kwamen via onze CKV-docente Anky Stiphout in contact met de gerenommeerde graffiti-artiest: Collin van der Sluijs die eerder saaie gebouwen opfleurde in o.a. Chicago en Basel maar ook in Heerlen en Maastricht. We gingen met Collin en zijn collega Jorn Gruijters om de tafel en vertelden dat we enorm graag onze school wilden verfraaien met een mooie muurschildering. Een afbeelding die de geschiedenis, maar ook de toekomst van het onderwijs op het Graaf Huyn College en zijn leerlingen zou weergeven.
Van en voor onze leerlingen Daar hadden Collin en Jorn meteen ideeën bij en al gauw lag er een eerste ontwerp klaar. Prachtig, we waren meteen enthousiast en startten alle benodigde acties. Omdat we het belangrijk vonden dat onze leerlingen inbreng hadden in het ontwerp zetten we een enquête uit. Daaruit werd duidelijk dat er in elk geval een graaf in de afbeelding terug moest komen, maar vooral ook dat de toekomst werd gesymboliseerd. En deze input hebben de kunstenaars meegenomen in het uiteindelijke ontwerp.
De eerste streken In de week van 21 september ging het duo van start. Bijzonder om een dergelijk project van dichtbij mee te maken. De eerste dag was het vooral meters maken met de rollers en liters Graaf-Huyn paars. Twee brugklasleerlingen Lynn Knols en Fleur Berger mochten de eerste streek verf zetten!
Eerste streken
De burgemeester op bezoek
Laatste streken
Wordt alles paars? Daarna werden in de donkere avonduren de contouren van het kunstwerk door Jorn geprojecteerd en markeerde Collin deze lijnen op de muur. Dinsdagochtend konden de twee verder met de eerste invulling en werden zowel de ekster als de graaf al goed zichtbaar. En de eerste reacties van ‘blèh, wordt alles paars’ veranderden langzaamaan in bewonderende opmerkingen ‘oh wat gaaf, die graaf!’.
Klaar! Op woensdag kwam burgemeester Hans Verheijen een kijkje nemen. Hij ging in gesprek met de kunstenaars en ook hij mocht zijn creatieve bijdrage leveren. Stap voor stap werden meer details aangebracht en op vrijdag 25 september zetten Sandra Holtjer, lid college van bestuur van Stichting LVO, en twee van onze leerlingen Sander van Tilburg en Jill Velders de laatste streek. Tot slot proostten we samen zeer tevreden op dit bijzondere traject en het prachtige kunstwerk voor onze school en onze wijk!
Wat zie je allemaal in deze mural
En al moet je een schilderij eigenlijk niet ‘uitleggen’ het is toch leuk om te weten wat je allemaal kunt zien!
De graaf spreekt voor zich, dat is Arnold V Wolfgang Huyn, de graaf waar onze school naar is vernoemd.
De ekster, is een intelligente vogel zeker, maar er zijn meer fascinerende zaken: zo is de ekster enorm nieuwsgierig, op het oog zwart-wit maar als je beter kijkt zie je een bont pallet aan kleuren net als de leerlingen van deze school, ze onderzoeken alles wat anders is en eten wat ze kunnen vinden.
Het wifi-symbool als teken van verbinding, connecten, ontmoeten. Want dat is een school natuurlijk. Daar ontmoet je elkaar, maak je verbinding met kennis en mensen.
Alle kleuren van de regenboog op een van de grafische deeltjes staan voor diversiteit en inclusiviteit. We zijn een school waar iedereen welkom is en elk kind gelijke kansen krijgt.
En dan de bloemen; ‘onze’ kinderen die tot bloei komen, groeien om vervolgens uit te waaieren om hun plek te vinden in de maatschappij.
En voor de goede kijker staat er exact in het midden het zgn. laadsymbool. Het teken dat we krijgen als we op internet even geduld moeten hebben voordat ons het hele plaatje helder wordt.
En dat is nog lang niet alles wat er te zien valt!
Kom vooral zelf kijken en genieten van deze mural aan de Jos Klijnenlaan.
Dankjulliewel:
Tot slot nog een klein dankwoord want alleen ga je snel, maar samen bereik je veel meer. Dat hebben wij maar weer eens ervaren bij dit project. Dus heel veel dank aan:
Collin van der Sluijs en Jorn Gruijters die hun enthousiasme en talenten inzetten voor onze school en onze leerlingen. Jullie maakten en er een waar feestje van!
Steunstichting Don Bosco die de realisatie van dit project financieel mogelijk maakte.
Het buurtplatform Geleen Zuid/De Kluis, de gemeente Sittard-Geleen en de heemkundevereniging die ons hielpen bij de totstandkoming van dit project.