10-10-2024 donderdag 10 oktober 2024

Leesclub1

๐—ข๐—ก๐—ญ๐—˜ ๐—Ÿ๐—˜๐—˜๐—ฆ๐—–๐—Ÿ๐—จ๐—•๐—ฆ ๐—ญ๐—œ๐—๐—ก ๐—•๐—ข๐—ข๐— ๐—œ๐—ก๐—š ๐Ÿ“š

Met hetย โ€˜Masterplan basisvaardighedenโ€™ย wil het kabinet een impuls geven aan de vaardigheden van leerlingen op het vlak van taal, burgerschap, digitale geletterdheid en rekenen/wiskunde. Dat betekent voor scholen, de mouwen opstropen en aan de slag.

Ook voor ons een pittige klus, maar al gauw kwamen we erachter dat we al ontzettend veel doen op gebied van deze vaardigheden! En het zijn ook nog heel mooie dingen die vanuit eigen initiatieven zijn ontstaan. Er is er eentje die er momenteel uitspringt en dat is onze ๐—Ÿ๐—˜๐—˜๐—ฆ๐—–๐—Ÿ๐—จ๐—•!

๐—š๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ณ ๐—›๐˜‚๐˜†๐—ป ๐—Ÿ๐—ฒ๐—ฒ๐˜€๐˜
Zoโ€™n drie jaar geleden ontstond er bij twee docenten Tineke Brรถcheler, MSc en Rachelle Vluggen het idee om een leesclub voor leerlingen te starten. Beide collegaโ€™s zijn fervente lezers, eentje docent Nederlands. Met de overtuiging dat lezen gewoon leuk is, je moet alleen de weg even weten, ging het tweetal van start. In no-time zat de eerste groep vol. Heuh, dat moet toeval zijn. Nog een groep dan maar? Ook deze vulde zich al snel.

๐—•๐—ถ๐—ท๐—ป๐—ฎ ๐Ÿญ๐Ÿฌ%!
Inmiddels zijn we in het vierde schooljaar mรฉt leesclubs en nemen maar liefst 125 leerlingen deel aan een van de leesclubs. ๐——๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท๐—ป๐—ฎ ๐Ÿญ๐Ÿฌ%! Elke groep heeft een maximum aantal deelnemers, er wordt op een passend niveau en interessegebied gelezen, er zijn gezamenlijke uitjes, workshops, een blind date met een boek รฉn jaarlijks een meet-en-greet met een bekende schrijver. Deze 125 kids komen omdat ze het leuk vinden! Ze ontmoeten elkaar, delen ervaringen en interesses, verliezen zich in een verhaal dat deuren opent en nieuwe perspectieven biedt. Ze groeien. Hoe mooi is dat?!

๐—Ÿ๐—ฒ๐—ฒ๐˜€๐—ฐ๐—น๐˜‚๐—ฏ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ฝ ๐Ÿณ/๐Ÿด
Dit schooljaar gaat er zelfs een leesclub voor leerlingen van groep 7 en 8 van start, want hoe jonger geleerd hoe gemakkelijker het is om dat boek te blijven pakken. Op drie woensdagmiddagen gaan ze samen lezen, praten over het boek en uiteindelijk een leestheater bezoeken. Heerlijk toch?! Ik zeg: dat zit wel snor met die taalvaardigheid bij Graaf Huyn๐Ÿ˜Š

Je kunt Graaf Huyn Leest volgen op hun eigen insta-account @graaf_huyn_leest. Inschrijven voor de leesclub groep 7/8 kan hier via onderstaande link